Stosowany szczególnie w schorzeniach alergicznych. Stanowi ponadto cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń, a także wspomaga wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej w przebiegu chorób wątroby, woreczka żółciowego i innych. Miód ceniony jest głównie za swe właściwości bakteriobójcze. Stosowany jako naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój niepożądanych bakterii. Wykorzystywany jest jako naturalny słodzik, dostarczający do organizmu cenne składniki. Jest produktem niskokalorycznym i polecany jest jako słodka przekąska, a także dodatek do potraw oraz napojów. Dzięki zawartości biopierwiastków i minerałów, miód wielokwiatowy przeciwdziała próchnicy zębów jak również wzmacnia układ odpornościowy.
Stosowany w ostrych przewlekłych przeziębieniach, zapaleniach zatok obocznych nosa, oskrzeli, w chorobach dróg moczowych, anginach, schorzeniach reumatycznych oraz nerwicach. Wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające, wykrztuśne, łagodnie moczopędne oraz obniża ciśnienie krwi. Miód lipowy polecany jest w chorobach serca i układu krążenia.
Stosowany jest w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Zawierając głównie cukry proste tj. glukozę, eliminuje cukier - czynnik powodujący raka miażdżycy. Ponadto wyjątkowo duża ilość przyswajalnego żelaza i witaminy C, białka, w porównania z miodami czyni miód gryczany wyjątkowo cennym w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Duża ilość mikroelementów oraz łatwo przyswajalnej glukozy sprawia, że ma najwyższą przydatność w leczeniu anemii, a także w wzmocnieniu układu immunologicznego i ogólnej poprawy metabolizmu człowieka. Każdy z miodów przyspiesza i wzmacnia działanie leków, zmniejsza ich szkodliwe działanie uboczne, zmniejsza szkodliwość używek, np.: kawy, herbaty, alkoholu, nikotyny, odtruwa, przyspiesza trawienie, wzmacnia cały organizm, dodaje sił witalnych, działa antynowotworowo. Miód gryczany posiada także właściwości odmładzające.
Należy do miodów bogatych we fruktozę, zwaną cukrem owocowym, stąd jego przydatność dla chorych z lekkimi postaciami cukrzycy. Polecany jest w schorzeniach przewodu pokarmowego, w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, jako środek wspomagający leczenie nerek i układu moczowego. Wykazuje także właściwości uspokajające wzmacniające. Ze względu na delikatny smak i aromat oraz dosyć płynną konsystencję jest popularnym środkiem słodzącym do wielu potraw, napojów oraz deserów. Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych zarówno dla dzieci starszych jak i niemowląt. Poleca się go także przy bezsenności, w celu złagodzenia objawów zmęczenia, znużenia i wyczerpania organizmu. Stosowany przy zwiększonej aktywności naszego mózgu, zmęczeniu fizycznym, psychicznym i osłabieniu organizmu. Można go stosować w chorobach skóry i zakażeniach wywołanych przez ropotwórcze drobnoustroje tlenowe i beztlenowe.
Miód spadziowy z drzew liściastych wykazuje działanie moczo- i żółciopędne, przeciwzapalne oraz dezynfekcyjne. Stosowany w leczeniu górnych dróg oddechowych, układu moczowego, stawów, dróg żółciowych. Ze względu na wysoką zawartość biopierwiastków makro i mikrośladowych miód ten zalecany jest jako odżywka w okresie rekonwalescencji u osób z hiperwitaminozą, anemią oraz pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia.
Miód malinowy stosuje się w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka i jelit, niedokrwistości oraz prewencyjnie w miażdżycy. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, a cholina działa ochronnie na wątrobę. Miód ten ma właściwości przeciwzapalne, oczyszczające i odnawiające. U dzieci spożycie miodu wspomaga rozwój umysłowy oraz zwiększa odporność na choroby.
Stosowany w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Dzięki zawartej w nim cholinie, obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny. Szczególne zastosowanie znajduje także w chorobach reumatycznych, niedokrwistości, schorzeń żołądka.
Miód ten stosowany jest w zapaleniach dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy nerkowej, stanach zapalnych żołądka , biegunkach oraz zapaleniach jelit. Stosowany jako lek w chorobach oczu.
Stosowany w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, przy zapaleniu gardła i błony śluzowej nosa, a także w leczeniu schorzeń zewnętrznych.
Pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, wątroby i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Posiada pozytywne działanie na żołądek oraz jelita, można go zatem stosować w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Miód ten wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz na poziom cholesterolu. Można go wykorzystywać w chorobach serca i układu krążenia. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i poprawia dotlenienie serca.
Nawłoć posiada dużo rutyny i kwertycyny, które poprawiają ukrwienie nerek, a także żył kończyn dolnych. Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego. Wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące. Jest stosowana w leczeniu układu moczowego, kamicy nerkowej, stanów zapalnych w drogach moczowych, w przypadku skąpomoczu, prostaty oraz stawów. Stosuje się ją też w leczeniu zakażeń, ran i owrzodzeń.
Wykorzystywany w produkcji wyrobów cukierniczych, nadaje im łagodną słodycz, subtelny zapach oraz piękny złocisty kolor. Doskonały do wypieków, ciast, tortów, ciastek i innych.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua